Glavni i odgovorni za naše gastro delicije – chef Marijan Bek


Glavni i odgovorni za naše gastro delicije – chef Marijan Bek

Nadaleko poznati odrezak kuće, podolac ispod peke, odrezak od crne slavonske svinje… Samo su neka od jela koja potpisuje šef kuhinje našeg restorana.

Naša gastro ponuda zadovoljit će i najzahtjevnija nepca. A postići takav status nije bilo jednostavno. I ne, ne mislimo da je gotovo. Konstantno usavršavamo svoja jela, pronalazimo nove načine pripreme, dodajemo okuse, oduzimamo… Ukratko, da bismo se mogli pohvaliti vrhunskim jelima, morali smo uložiti puno sati pored štednjaka i za stolom (😊), kušajući pripremljeno. Nećemo skrivati da je tu bilo i promašaja. Ali sve za jedan cilj – postići savršen okus svakog zasebnog jela iz našeg jelovnika.

A virtuoz iza svega toga je glavni kuhar, šef kuhinje i voditelj ugostiteljstva Marijan Bek.

Zahvaljujući svom golemom iskustvu, Marijan danas u našoj kuhinji stvara harmoniju okusa, mirisa, boja… U pravom slavonskom stilu.

Svoj zanat Marijan je kovao u nekim od kultnih hrvatskih restorana, poput „Ličke kape“, obaveznog stajališta na putu prema Dalmaciji, prije izgradnje autoceste te poznatog restorana „Na moru“ na Cresu.

Marijan je zaljubljenik u tradicionalnu slavonsku kuhinju i vrlo rado sudjeluje u raznim kulinarskim projektima vezanim uz Slavoniju. Tako je aktivni promotor projekta Gradskog muzeja Požega „Muzej u loncu“ za koji priprema tradicionalni požeški vinogradarski ćevap, cicvaru, šarana na rašljama, lokšu, gojtane… Osim toga, sudjeluje i u projektu „Okus hrvatske tradicije“ zahvaljujući čemu je naš restoran nositelj standarda „Okusi zlatne Slavonije“. Član je Hrvatskog kuharskog saveza i zadužen za promociju tradicionalne slavonske kuhinje na raznim manifestacijama diljem Hrvatske.

Tijekom svoje karijere u Zlatnom Lugu, Marijan je imao priliku i čast surađivati s nekim od najvećih imena hrvatskog kulinarstva, poput Branka Ognjenovića te kuhati za mnoge visoke dužnosnike i osobe iz javnog života. Povremeno i sam stane pred televizijske kamere pa ćete ga možda prepoznati iz raznih gastro-putopisnih televizijskih emisija u kojima je gostovao.

Kao preporuku gostima našeg restorana Marijan za predjelo ističe domaće suhomesnate nareske (proizvode od crne slavonske svinje), zatim krepku bistru juhu s domaćom taranom, za toplo predjelo rižoto od srnetine, za glavno jelo podolca ispod peke s krumpirovim polama, a za desert slatke tačkrle s pekmezom.

Dobar tek!