Istinski užitak za mesoljupce – vinogradarski ćevap


Istinski užitak za mesoljupce – vinogradarski ćevap

Postići savršenstvo dugotrajan je proces, iziskuje godine rada, iskustva, učenja na pogreškama… Upravo je zato slavonska tradicionalna kuhinja vrhunsko gastronomsko iskustvo. Recepti stvarani desetljećima, čuvani od davnina, usavršeni do detalja i prenošeni generacijama zasigurno će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.

Povijest Zlatne doline velikim su dijelom obilježile godine turske okupacije te neminovno ostavile svoj trag, pa se tako dašak turske kulture i danas nalazi u jednom starom požeškom gastro specijalitetu. Riječ je o sve poznatijem – vinogradarskom ćevapu.

Ne dajte se zavarati kada kažemo ćevap, to je samo naziv. Naime, vinogradarski ćevap dug je više od metra, a sastoji se od najfinijih komada svinjetine i junetine nanizanih na ražanj između kojih se slažu dimljena slanina, luk i paprika, a sve se oblaže svinjskom maramicom. I najbolje – peče se nekoliko sati na otvorenoj vatri te podrazumijeva druženje i razgovor ugodni uz vatricu i pokoju kapljicu.

U 18. i 19. stoljeću bio je vrlo popularno jelo na svim proštenjima i vašarima u Slavoniji, a do današnjice su ga od zaborava godinama čuvali požeški vinogradari slaveći ovim jelom sve važne vinogradarske svece i običaje. „Muzej u loncu“, projekt Gradskog muzeja Požega, oživljava autohtona i pomalo zaboravljena tradicionalna jela Požeštine, ali i cijele Slavonije, s ciljem očuvanja povijesti te  stvaranja novih gastro-turističkih potencijala.

Jedna od zvijezda menija „Muzeja u loncu“ je upravo vinogradarski ćevap, a najbolja destinacija gdje ga kušati je naravno – Zlatni Lug.

Čekamo vas na najljepšem imanju u Zlatnoj dolini!

Dobar tek!