Dan kada je Požega postala slobodna


Dan kada je Požega postala slobodna

Početak ožujka, prve zrake sunca najavljuju skoro proljeće, priroda se polako budi, a u Vallis aurei svečano raspoloženje.

Prošetate li tih dana Požegom učinit će vam se kao da ste zalutali u neka stara vremena. Muškarci u svečanim odorama vojnih postrojbi, žene u raskošnim krinolinama, kočije na ulici, pucnjevi topova…

To je Grgurevo. Dan grada Požege. Spomendan oslobođenja ovog divnog baroknog grada od turske okupacije koja je trajala čak 150 godina!

Iako je službeno i konačno oslobođenje bilo 29. rujna 1691. godine, Požežani ipak kao dan svoga grada slave 12. ožujak jer su tada, prema legendi, predvođeni fra Lukom Ibrišimovićem zaustavili Turke u njihovom okupacijskom pohodu. Naime, legenda kaže da su se toga dana okupili Požežani na uzvisini iznad grada i vrlo lukavo otjerali Osmanlije – pucali su iz malih, zapravo neopasnih, ali vrlo glasnih topova mužara i stvarali toliku buku da su se Turci povukli misleći da se radi o vrlo jakom neprijatelju.

U spomen fra Luki i ovom slavnom događaju, danas se Grgurevo slavi upravo na obroncima koji okružuju Požegu, u brojnim vinogradima iz kojih odjekuju pucnjevi mužara.

Uz tradiciju pucanja, tu je i tradicija pripremanja jela karakterističnih za vinogradare toga vremena, poput vinogradarskog ćevapa. A ništa ne prolazi bez kapljice vina upravo iz tih vinograda.

Požega je naš grad, iznimno smo ponosni što se možemo nazvati Požežanima. I što je naše imanje smješteno tu, u hrabroj i predivnoj Požegi. Stoga svake godine s veseljem pozivamo stotine svojih prijatelja i partnera da proslave s nama ovu važnu obljetnicu – Grgurevo. Uz vesele zvuke tamburice, puno slavonskih gastro delicija i vrhunskih vina, već godinama slavimo dan našeg grada, naše Požege.