Proslavimo zajedno najveseliji vinogradarski praznik


Proslavimo zajedno najveseliji vinogradarski praznik

Od berbe grožđa pa do konačne proizvodnje božanskih kapljica užitaka vino prolazi nekoliko stadija procesa, a u studenom se, složit ćete se, odvija onaj najzanimljiviji – proslava uspješne godine i zahvala zaštitniku vinogradara – tradicionalno Martinje.

Ovu godinu vinogradari će dugo pamtiti kao jednu od uspješnijih. Kažu da je bila plodna i rodna i zadovoljno trljaju ruke zahvaljujući ne samo visokim prinosima nego, što je još važnije, visokoj kvaliteti grožđa.

Očito je sv. Martin bio iznimno naklonjen svima koji se amaterski ili profesionalno bave plemenitom djelatnošću proizvodnje vina. Ali zašto baš njega, sv. Martina, danas nazivamo zaštitnikom vinara i vinogradara?

Vjerovanja povezana s njim mogu se čak definirati kao legenda o Martinu jer sadrže elemente tradicija pojedinih naroda i drevnih mitologija kao što su rimska i keltska dok su kršćanski momenti možda najmanje zastupljeni. Ukratko, Sv. Martin rođen je 316. ili 317. u rimskoj provinciji Savariji na području današnjeg Sambotela u Mađarskoj. Tamo je njegov otac, rimski časnik, bio u vojnoj službi. Martin je proveo djetinjstvo među vojskom i na kraju, protiv svoje volje, postao vojnik. Jedne hladne snježne noći nalazio se u ophodnji nedaleko od Pariza. Na povratku u vojni logor, jašući svoga bijelca, pred gradskim vratima naišao je na siromaha u dronjcima. Odmah je izvukao mač i presjekao svoj crveni vojni plašt na dva dijela. Jednu polovicu dade siromahu da se zaogrne.  Sljedeće noći je tvrdio da mu se ukazao Isus.

Kratko nakon toga napušta vojničku službu, vraća se kući i prelazi na kršćanstvo. Odlučio se zarediti za iscjelitelja, a 371. godine postaje biskup u francuskom gradu Toursu. Umro je 8., a sahranjen je 11. studenoga 397. godine te je njegov spomendan pao na 11. 11. – datum koji se poklapa s mnogim poganskim običajima vezanim uz proslave s vinom. *

Danas je proslava Martinja jedan je od najvažnijih vinogradarskih dana, a najpoznatija u ovom dijelu Slavonije održava se, naravno, u Zlatnom Lugu.

Stoga vas pozivamo da nam se pridružite na najboljoj martinjskoj fešti. U petak 9. studenog ćemo uz veselje, pjesmu i ples do dugo u noć zahvaljivati sv. Martinu za svu pomoć i degustirati mlado vino njemu u čast.

Sve nazočne očekuje bogat zabavni program pod vodstvom vinskog kardinala, uz prigodni obred krštenja mošta. Svoja nepca ćemo častiti tradicionalnim martinjskim menijem koji uključuje svinjske koljenice, pečene kobasice i vinogradarski ćevap uz krumpir i kiseli kupus te domaće štrudle, a za super atmosferu bit će zadužen popularni Tamburaški sastav Bisernica.

Ne čekajte predugo s rezervacijom jer broj mjesta je ograničen.

Sve informacije i rezervacije možete dobiti putem maila: leo@zlatnilug.hr ili na broju 098/472-483.

Vidimo se 9. studenog! Živjeli!