Could Slavonia become the new Istria?


Could Slavonia become the new Istria?

Hrvatska obala i njezino zaleđe posljednjih godina uspješno drže visoku poziciju na karti svjetskih turističkih destinacija, a fokus razvoja hrvatskog turizma sada se okreće kontinentalnom dijelu Lijepe naše, ponajprije Slavoniji te se postavlja pitanje – može li Slavonija ponoviti uspjeh Istre?

Prije samo desetak godina turizm u Istri, posebice u njezinoj unutrašnjosti, postojao je tek u tragovima. Danas se Istra na godišnjoj razini može pohvaliti turističkim rastom od 9%, dok njezina unutrašnjost bilježi porast broja noćenja od čak 39 posto. (Izvor: http://hrturizam.hr/sredisnja-istra-polako-ali-sigurno-se-budi-razvija-ostvareno-35-vise-dolazaka-39-nocenja/)

Želimo li to detaljnije prikazati, brojke izgledaju ovako: 2007. godine ukupan broj noćenja u Istri bio je 18.150.842, a 2017. godine Istra je zabilježila 27.509.128 noćenja, dok je na kraju studenog 2018. taj broj iznosio 28.312.116. (Izvor: www.istra.hr)

Za usporedbu, broj noćenja u Slavoniji u 2017. godini iznosio je 431.000. (Izvor: Turizam u brojkama 2017, HTZ)

Ne smijemo zanemariti činjenicu da broj turističkih posjeta Slavoniji ipak svake godine raste, međutim, i dalje ne možemo govoriti o uspješnom ruralnom i kontinentalnom turizmu. Nažalost, iz Slavonije i dalje svakodnevno odlaze cijele obitelji i, ako se taj trend ne zaustavi, turisti će uskoro posjećivati Slavoniju kao muzej koji svjedoči nekim prošlim vremenima blagostanja.

Ključ revitalizacije Slavonije leži u razvoju turizma

Slavonija ima izniman potencijal. Ona nudi sve ono što suvremeni turist traži – netaknutu prirodu, čist zrak, spokoj, bijeg od stresa, autentičnu hranu, vrhunsku enogastronomiju, priliku za aktivan odmor, doživljaj tradicije…

Zahvaljujući prirodnim ljepotama, Slavonija je odlična destinacija za cikloturiste, planinare, trkače, lovce… Sve one željne aktivnog odmora.

Zahvaljujući povoljnom podneblju za proizvodnju vrhunskih vina, Slavonija je odlična destinacija za razvoj vinskog turizma.

Zahvaljujući autentičnoj gastronomiji, Slavonija je odlična destinacija za gastroturiste.

Zahvaljujući kulturnoj baštini, Slavonija je odlična destinacija za ljubitelje povijesti i kulture.

Zahvaljujući bogatoj tradiciji, Slavonija nudi nezaboravan doživljaj starih načina života i rada.

Slavonija zaista ima sve preduvjete za razvoj turizma. Što onda nedostaje?

Prvenstveno, potrebno je kvalitetno brendiranje regije kao jedinstvene cjeline te strateški plan razvoja s naglaskom na promociju.

Ključna je maksimalna potpora države. I to ne samo kroz povećanje budžeta lokalnih turističkih zajednica i financiranje kroz projekte, nego i kroz stvaranje povoljnijih uvjeta za ulaganja, smanjenjem birokratskih prepreka, povećanjem poticaja i privlačenjem investitora, domaćih i stranih.

Nužna su ulaganja u postojeće turističke kapacitete te izgradnja novih. Slavoniji kronično manjka smještajnih kapaciteta, primarno hotelskih i bed&breakfast, uzimajući u obzir činjenicu da su posjetitelji najčešće na proputovanju kroz Slavoniju i u nekoliko dana žele obići više destinacija.

Sami sebi gosti

Interes za posjet Slavoniji sve više pokazuju strani gosti, najvećim dijelom iz Njemačke, Austrije, Mađarske. Međutim, prije svega, Slavonija mora privući domaće goste putem poziva i ciljane promocije turističkih proizvoda, atrakcija, manifestacija, festivala… Cilj je potaknuti građane Hrvatske da destinaciju svoga putovanja ne odabiru izvan granica države nego ih usmjeriti na istraživanje i upoznavanje Lijepe naše.

Pa, može li Slavonija postati nova Istra?

Ova regija ima izniman potencijal i uz dobro vodstvo i strateški razvoj može ostvariti vrhunske rezultate u segmentu kontinentalnog turizma. Skeptici će možda reći da blizina mora unutrašnjosti Istre ipak daje veliku prednost, ali – kada sagledamo bogatstvo Slavonije koje ona nudi svojim gostima – mi smo uvjereni u uspjeh!

Ne odustajemo i borimo se dalje. Mi smo oni koji Slavoniji moraju vratiti zlatni sjaj!