Znate li priču o Juli i Đuki?


Znate li priču o Juli i Đuki?

Upoznajte pravu slavonsku ljubav čija se priča prenosi već generacijama.

Stara Slavonija, težački život na selu, rad na polju, ali na kraju dana – u maloj trošnoj kućici velika ljubav. To su Jula i Đuka.

Ona je bila domaćica, majka, supruga, brinula se za marvu u staji, muzla krave, skupljala jaja i radila najfinije pite od jabuka, tako kažu. On je cijeli dan bio na polju, s konjima i plugom, brinući se za usjeve koji su im osiguravali pokoji dinar za život.

Iako su živjeli teško, skromno, ponekad i surovo, bili su sretni jer su imali jedno drugo, najveću ljubav od malih nogu. Od trenutka kada je Đuka vidio Julu sa svojih 16 godina, na nedjeljnoj misi, znao je da će ona postati njegova životna suputnica. Zajedno su gradili život i tkali svoju priču koja i danas živi. Kako? Kroz priče koje se prenose s naraštaja na naraštaja, ali i kroz brojne predmete koji su ostali iza njih i koji svjedoče tadašnjem načinu života.

Julu i Đuku ćete najbolje upoznati ako posjetite Zlatni Lug i odsjednete u etno sobi. Čim kročite u sobu, imat ćete osjećaj da ste se ušli u prošlo stoljeće u Slavoniji. Stari ormari, tradicionalna posteljina, Singerica na kojoj je Jula vrijedno šivala oprave za svog supruga i djecu, kolijevka u koju je polagala svoje najmlađe, petrolejka koja im je bila jedino svjetlo za dugih večeri i noći…

Nećemo vam otkriti sve nego vas pozivamo da dođete i doživite istinsku čaroliju stare Slavonije.

     

Tamo gdje se voli svaka crna brazda,

i žuljave ruke znojem zemlju kvase,

tamo je svatko siromah i gazda,

a ponos i nada nikad se ne gase.

 

 Tamo gdje žica na tamburi jeca,

tamo gdje šorom stara kola škripe,

prašnjavim sokakom igraju se djeca,

u ljeta suha kad mirisu lipe.

 

Tamo gdje nebo ljubi zlatna žita,

nad rijekom plavom vrba grane svija,

tu na zemaljskom raju ovog svita,

tu sniva moja stara Šokadija.

(Najbolji Hrvatski Tamburaši – Moj dom je tamo gdje Slavonija spava)