Ovo su mjesta koja morate posjetiti dok ste na odmoru u Zlatnom Lugu


Ovo su mjesta koja morate posjetiti dok ste na odmoru u Zlatnom Lugu

Kao što smo obećali u prethodnom postu, donosimo vam naše preporuke što posjetiti u Požeštini i okolici.

Slavonija skriva mnoštvo turističkih bisera, a neki od najboljih nalaze se u našoj blizini. Pa krenimo redom…

 • Grad Požega. S obzirom na to da se nalazi samo 3 kilometra udaljen od našeg prenoćišta i restorana, ovaj predivni barokni gradić posebnog šarma prva je stanica obilaska.
  Prvo popijte kavu na Trgu Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade koje u svom podnožju imaju barokne bolte čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled, a vama predivan pogled. Nakon kave, prošetajte do Crkve svetoga Lovre, izgrađene krajem 13. i početkom 14. stoljeća, koja se ističe gotičkim svetištem i baroknim tornjem. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske kojim dominira krošnja stoljetnog ginka.
  Odmorite se u hladu koji pruža pa nastavite dalje s obilaskom: Katedrala sv. Terezije, Dijecezanski muzej i Stari grad, nekadašnja obrambena utvrda, a danas uređeni park i šetalište.Požega leži u plodnoj dolini, a okružuje ju ovalno raspoređeni vijenac starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Predlažemo da aktivirate mišiće i popnete se biciklom na neku od okolnih gora jer tek tada ćete vidjeti svo bogatstvo Valis Auree – zlatna žitna polja, plodne njive, šume hrasta, kako kaže jedna od najpoznatijih tamburaških pjesama. Ako nemate svoj bicikl, bez brige – Lux Bike Adventure  će vam pomoći. 😉
 • Kao što smo već spomenuli, planina Papuk dio je gorskog lanca oko Požege, a njegove uzvisine dom su prvom i jedinom UNESCO geoparku u Hrvatskoj. Zahvaljujući svojim geomorfološkim, klimatskim i vegetacijskim karakteristikama Park prirode Papuk  je, na površini od 336 kilometara kvadratnih, stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Možete ga posjetiti planinareći ili vožnjom do središnjeg dijela – izletišta Jankovac.
  Oaza s jezerima usred šume očarat će vas u svako godišnje doba. Prošetajte po Grofovoj poučnoj stazi koja prolazi najljepšim dijelom parka i upoznaje vas s prirodnim i kulturno-povijesnim zanimljivostima parka. To su, primjerice, grof groba Jankovića smješten u spilji iznad jezera, groblje staklara koji su živjeli i radili u staklani na Jankovcu između 1801. i 1820. godine te, na samom kraju stazu, predivni slap Skakavac.
 • Grad Kutjevo. Trebamo li uopće objašnjavati što posjetiti u Kutjevu čije je ime već stoljećima sinonim za vrhunska vina? Naime, kutjevačka vinska tradicija seže daleko u povijest pa tako najpoznatiji vinski podrum – onaj Kutjeva d.d., datira iz 1232. godine. Podrum raspolaže s najvećim arhivom vina na našim područjima, a u njemu se nalazi najstarija boca iz 1946. godine.

  Nakon posjeta povijesnom podrumu, predlažemo odlazak u jednu sasvim drugačiju -najsuvremeniju vinariju na ovim prostorima – Vinariju Galić. Otvorena tek nedavno i opremljena najvišom svjetskom tehnologijom za proizvodnju vina, već na prvi pogled impresionira svojom vanjskom pojavom, a vina koja krije unutar svojih zidova ne zaslužuju ništa manje epiteta.Kutjevo je grad vinara pa vas, pored spomenuta dva vinska giganta, tamo očekuju i manje, ali renomirane vinarije poput Krauthaker, Adžić, Mihalj, Jakobović, Perak…
 • Rudina. Na Rudini nalazio jedan od najvažnijih arhitektonskih kompleksa sagrađen u srednjem vijeku na području Slavonije – Rudinska opatija. Međutim, tradicija gradnje na Rudini postoji još od antičkih vremena. Pronađene su rimske opeke, antički nadgrobni spomenik te dvadeset tisuća komada kovanog novca od kojih je većina iz IV. st.Najvažniji nalaz su tzv. Rudinske glave. Radi se o dvadeset i dvije kamene skulpture koje su vjerojatno ukrašavale vanjske dijelove zidova crkve. Na većini skulptura nalaze se prikazi ljudskih lica, a na nekima se pojavljuju i cijeli ljudski likovi. To je najveća skupina romaničkih skulptura u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Nakon svega navedenog, sigurni smo da ste već na putu prema nama! Vidimo se uskoro! 😊