Gdje je Slavonija?


Gdje je Slavonija?

Možda se pitanje čini čudno jer – kako ne bismo znali gdje je Slavonija. Ipak, moramo se upitati znamo li zaista? Odnosno, znaju li oni ključni za njezin razvoj? Naime, ako govorimo o Slavoniji u kontekstu turizma, onda ona, čini se, obuhvaća samo tri grada: Osijek, Đakovo i Ilok. A Slavonija je puno više.

Dani hrvatskog turizma 2019. godine održavaju se u Slavoniji! Ovu vijest dočekali smo s oduševljenjem, svjesni prilike koju nam ovakva manifestacija pruža i spremni da ju maksimalno iskoristimo. Već smo započeli s pripremama kako bismo se tih dana predstavili u što boljem svjetlu turističkim djelatnicima koji će nam onda, u bližoj ili daljoj budućnosti, na osnovi te prezentacije dovoditi goste. Međutim, uzbuđenje nije dugo trajalo, vrlo brzo nam je stigao hladan tuš – Dani hrvatskog turizma održat će se u Osijeku, a u trodnevnom programu kojem će nazočiti više od 1000 sudionika obilazak SLAVONIJE predviđen je u zaista minimalnom omjeru! Slavonije koja obuhvaća puno više od Osijeka i njegove okolice.

Iako se zadnjih godina u turizmu pojačano radi na razvoju istoka Hrvatske, ne možemo se oteti dojmu da se većina aktivnosti, projekata i promocija svodi na jedan mali dio Slavonije (i Baranje) – na područje Osijeka, Đakova i Iloka. Pri tome niti najmanje ne želimo umanjivati perspektivu, vrijednost i silan značaj koji ovi gradovi imaju, međutim, nužno je podsjetiti da i ostatak regije itekako ima što za ponuditi.

Pa krenimo redom – od školske definicije Slavonije. „Slavonija je povijesna regija u istočnoj Hrvatskoj. Leži između rijeke Drave na sjeveru (granica s Mađarskom), Save na jugu (granica s BiH), planine Papuk na zapadu i Dunava na istoku (granica s Srbijom)“. (izvor: Wikipedia)

Teritorij Slavonije i Baranje razdijeljen je između pet županija: Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavska županije, unutar kojih se nalazi više od 20 gradova te mnoštvo sela i zaseoka.

Upravo ta malena sela, široke ravnice, plodna polja, vinorodni brežuljci, višestoljetna seljačka tradicija, domaća hrana i iskreno gostoprimstvo čine Slavoniju – Slavonijom.

Naša regija je geografski vrlo mala stoga turističke aktivnosti i promocije ne smiju isključivati niti jedan njezin dio. Naprotiv, Slavoniju treba promovirati kao jedan brand, uzimajući u obzir ispravnu definiciju navedenu iznad.

Bez obzira na poprilično velik broj gradova i općina, od kojih većina ima potencijal za razvoj ruralnog turizma, ne smijemo se zavaravati misleći da se može uspjeti samostalno. Jednostavno jer, koliko god bio zanimljiv i jedinstven sadržaj koji pojedini subjekt/selo/grad nudi, i dalje najčešće nije dovoljan da bi zadržao turiste nekoliko dana, nego se svodi na poludnevne ili jednodnevne izlete gostiju koji putuju prema nekog drugoj destinaciji.

Stoga je nužna suradnja svih gradova i turističkih subjekata kako bi zajedničkim snagama stvorili zanimljive ponude, sadržaje i tematske ture koje obuhvaćaju cijelu Slavoniju i Baranju, a što će na kraju rezultirati povećanjem broja turista kojima je naša regija ciljna destinacija, a ne samo usputna stanica.

Tako bi turisti u jednom posjetu mogli, primjerice, upoznati kulturni značaj i povijest Osijeka i Đakova, samostalno iskovati prvi hrvatski novac, kušati poznati baranjski fiš, uživati u prirodnim ljepotama Kopačkog Rita i Parka prirode Papuk, upoznati predivne plemenite konje slavonskog kraja, oduševiti svoja nepca okusima lokalne tradicionalne kuhinje, probati najfinija vina kutjevačkog i iločkog vinogorja…

I još mnogo, mnogo toga. Jer Slavonija – cijela Slavonija – nudi pregršt jedinstvenih doživljaja.