Donosimo TOP recepte za slavonski blagdanski stol


Donosimo TOP recepte za slavonski blagdanski stol

Ovog Božića obradujte sebe, svoje ukućane, a ponajviše vaša nepca ukusnim tradicionalnim domaćim jelima.

Samo slijedite recepte našeg glavnog kuhara Marijana Beka i uspjeh je zagarantiran!

Kao glavno jelo preporučamo gulaš od divljači sa sušenim šljivama i brusnicama, a za desert domaće tačkrle s marmeladom. Domaćom, naravno! 😊

 

Recept „Gulaš od divljači“

Postupak dobivanja ovog vrhunskog okusa možete primijeniti i u pripremi nekih drugih jela i budite sigurni da će vas gosti uvijek pitati isto: „Što je to unutra da je tako fino?“.

 

Sastojci:

1 kg veprovine (but od vepra)

3 žlice češnjaka u granulama

6 režnjeva češnjaka

1 žlica senfa

5 lovorovih listova

300 ml mineralne vode

800 g crvenog luka

100 g mrkve

100 g korijena peršina

1 žlica koncentrata rajčice

1 žlica mljevene crvene paprike

1 žličica mljevene ljute paprike

200 ml mesnog temeljca (iz kocke)

200 ml bijelog vina

200 ml crnog vina

30 g sušenih vrganja

100 g suhih šljiva

50 g suhih brusnica

ulje

sol i papar

 

Priprema:

Veprovinu začiniti solju i paprom, dodati senf, češnjak u granulama, lovorov list, mineralnu vodu pa sve dobro izmiješati i ostaviti da se marinira cca tri sata.

U međuvremenu očistiti češnjak, luk, mrkvu i peršin te usitniti u sjekaču. Tako pripremljeno povrće staviti u lonac na vruće ulje i pirjati, povremeno miješajući, dok ne ispari višak tekućine.

Zatim dodati marinirano meso, promiješati i pirjati dok meso ne pusti tekućinu.

Potom dodati koncentrat rajčice, mljevenu crvenu i ljutu papriku, brusnice, suhe šljive, malo mrkve narezane na kolute, dobro izmiješati i pirjati dalje.

Nakon 15-ak minuta uliti mesnu juhu i kuhati na srednje jakoj vatri, cca 90 minuta.

Uliti crno vino, bijelo vino, dodati sušene vrganje, promiješati i kuhati još 15-ak minuta.

Gotov gulaš poslužiti s okruglicama od kruha.

 

Domaće tačkrle s marmeladom

Baš kao bakine!

Sastojci:

400 g krumpira

150 g glatkog brašna

50 g domaće svinjske masti

1 jaje

krušne mrvice

domaća marmelada

vrhnje

 

Priprema:

Od krumpira, glatkog brašna, domaće masti i jaja umijesiti tijesto.

Oblikovati jastučiće i puniti ih marmeladom. Količina marmelade ovisno o vašim željama.

Zatvoriti jastučiće i stisnuti ih vilicom.

Kuhati u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Uroniti u zagrijane krušne mrvice, pržene na svinjskoj masti.

Poslužiti uz vrhnje i marmeladu.