Donosimo TOP recepte za slavonski blagdanski stol
Ovog Božića obradujte sebe, svoje ukućane, a ponajviše vaša nepca ukusnim tradicionalnim domaćim jelima.
Samo slijedite recepte našeg glavnog kuhara Marijana Beka i uspjeh je zagarantiran!
Kao glavno jelo preporučamo gulaš od divljači sa sušenim šljivama i brusnicama, a za desert domaće tačkrle s marmeladom. Domaćom, naravno! 😊
Recept „Gulaš od divljači“
Postupak dobivanja ovog vrhunskog okusa možete primijeniti i u pripremi nekih drugih jela i budite sigurni da će vas gosti uvijek pitati isto: „Što je to unutra da je tako fino?“.
Sastojci:
1 kg veprovine (but od vepra)
3 žlice češnjaka u granulama
6 režnjeva češnjaka
1 žlica senfa
5 lovorovih listova
300 ml mineralne vode
800 g crvenog luka
100 g mrkve
100 g korijena peršina
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica mljevene crvene paprike
1 žličica mljevene ljute paprike
200 ml mesnog temeljca (iz kocke)
200 ml bijelog vina
200 ml crnog vina
30 g sušenih vrganja
100 g suhih šljiva
50 g suhih brusnica
ulje
sol i papar
Priprema:
Veprovinu začiniti solju i paprom, dodati senf, češnjak u granulama, lovorov list, mineralnu vodu pa sve dobro izmiješati i ostaviti da se marinira cca tri sata.
U međuvremenu očistiti češnjak, luk, mrkvu i peršin te usitniti u sjekaču. Tako pripremljeno povrće staviti u lonac na vruće ulje i pirjati, povremeno miješajući, dok ne ispari višak tekućine.
Zatim dodati marinirano meso, promiješati i pirjati dok meso ne pusti tekućinu.
Potom dodati koncentrat rajčice, mljevenu crvenu i ljutu papriku, brusnice, suhe šljive, malo mrkve narezane na kolute, dobro izmiješati i pirjati dalje.
Nakon 15-ak minuta uliti mesnu juhu i kuhati na srednje jakoj vatri, cca 90 minuta.
Uliti crno vino, bijelo vino, dodati sušene vrganje, promiješati i kuhati još 15-ak minuta.
Gotov gulaš poslužiti s okruglicama od kruha.
Domaće tačkrle s marmeladom
Baš kao bakine!
Sastojci:
400 g krumpira
150 g glatkog brašna
50 g domaće svinjske masti
1 jaje
krušne mrvice
domaća marmelada
vrhnje
Priprema:
Od krumpira, glatkog brašna, domaće masti i jaja umijesiti tijesto.
Oblikovati jastučiće i puniti ih marmeladom. Količina marmelade ovisno o vašim željama.
Zatvoriti jastučiće i stisnuti ih vilicom.
Kuhati u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Uroniti u zagrijane krušne mrvice, pržene na svinjskoj masti.
Poslužiti uz vrhnje i marmeladu.